Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Až bude exekutor v exekuci

Nedávno na DVTV vyprávěl Jaroslav Dušek absurdní příběh o advokátce, jejíž jméno u soudu zapisovatelka omylem zaměnila za jméno žalovaného. Omyl měl fatální důsledek. Na advokátku byla uvalena exekuce.

Přestože to byla advokátka a její jméno bylo zaměněno omylem, nemohla se z problémů s exekutory dostat.

Zdá se to jako legrační příběh. A jak legrační by muselo být, kdyby se stejnou cestou omylu dostal do exekuce sám exekutor? Tady je vidět, jak strojově nelidský systém jsme stvořili a lidé, kteří ho denně obsluhují, nakonec něco z oné strojové nelidskosti převezmou a nejsou schopni, a asi ani ochotni, rozjetou mašinerii okamžitě zastavit.

Dnes bych chtěl uzavřít své téma exekucí. Máme rádi dobré konce. Kdy hlavní hrdina dojde slávy a úspěchu a záporák je poprávu potrestán. Budu vás muset již předem zklamat. V exekuční mašinerii se dobrého konce nedočkáte.

Kde je problém?

Všechno kolem vymáhání dluhů v České republice je tak absurdní, že se naše mysl brání uvěřit, že je něco takového vůbec možné. Poznal jsem to, když jsem vyprávěl příběh se zablokovanými konty lidem. Ve většině případů argumentovali tím, že se musím soudit. Že dobrý právník to vyhraje. Že si úřady takové věci nedovolí. Nevěřili mi a případně si myslí, že jsem si to celé vymyslel. Nebo, že si mám někde stěžovat. Ale přátelé, taková je skutečnost a stěžovat si není kde.

Přemýšleli jste nad tím, proč je tady v Čechách takový nekonečný problém s vymáháním dluhů? Je to jednoduché. Dluh, který je malý, se díky vymáhání zvýší třeba pětkrát a to už se pak nedá splatit.

Uveďme si příklad, o kterém jsem se dozvěděl. Paní zapomněla platit nějakou dobu televizní poplatky. Když nemáte televizi, tak vám přijde zbytečné platit za něco, co nepoužíváte. Ale protože nevíte nebo vám to nedojde, že je to povinnost, kterou můžete odmítnout, tak dluh narůstá, aniž byste o tom věděli.

Tak se snadno stane, že za dva roky neplacení naroste dluh na 3 240 korun. To je částka, kterou snadno zaplatíte i z velmi nízkého důchodu. Problém nastává v okamžiku, kdy pak převezme vymáhání soud a soudní exekutor.

Musíte zaplatit ještě:

Příslušenství 483,32 Kč
Náklady oprávněného 484 Kč
Náklady nalézacího řízení 4 146 Kč (koho nalézají, když většinou bydlíte stále na stejném místě?)
Odměna exekutora 3 000 Kč
Náhrada hotových výdajů 3 500 Kč (to ta obálka s písemnosmi je z velmi luxusního obchodu)
DPH 1 365 Kč (to mi nikdo nevysvětlí, že tady někdo přidal nějakou hodnotu)

A jsme na celkové částce 16 218 Kč

Nedej Bože, aby váš dluh byl v desítkách tisíc, protože pak může narůst vymáhaná částka i na stovky tisíc korun. Problém s exekucemi tedy je, že částky celkem malé, se díky poplatkům nedají jednoduše zaplatit.

Tomu se ani nechce uvěřit!

Nehodnoťte, proč někdo nezaplatil hned tři tisíce, aby měl pokoj. Třeba je nezodpovědný, nebo neměl zrovna tolik, aby je mohl zaplatit. Nebo si třeba myslel, že z toho nic špatného nevzejde a ještě to chvíli počká. Jenže velmi často to bývá proto, že dlužník do poslední chvíle vůbec neví, že už po něm někdo dluh vymáhá. Díky tomu, že se hned snažíme každého soudit a odsoudit, nám utíká skutečná podstata problému. Že malá částka díky poplatkům a podivným odměnám vám dokáže snadno zničit život. Zlomit vaz.

Zapoměňte ale na právo. V předcházejících dílech blogu jsem psal, že nám zablokovali konta, aniž bychom věděli proč. Papíry o výkonu exekuce dorazily až dva týdny (!!!!!) po zablokování. V papírech stojí, že máte 30 dní na to zaplatit nebo se dohodnout na splátkách nebo bude exekuce vykonána.

Ale vždyť ona byla vykonána už před dvěma týdny! To má být vtip?

Je to v pořádku? Není. Je to podle práva? Není! Ale… Nikoho to nezajímá. A i proto jsem napsal otevřený dopis vedení státu. Čekal jsem alespoň zdvořilostní odpověď ve smyslu, že se pokusíme s tím co nejdříve něco udělat. Ale…

Stát nezná řešení

Z odpovědi předsedy Senátu Parlamentu ČR (resp. jeho ekonomického poradce) nejsem vůbec klidný a cituji zde její malou část:

„Ujišťuji vás, že jsem si velice dobře vědom složitosti celé problematiky a stejně tak i nemožnosti jejího řešení v relativně krátké době…“

Takže je to těžké, něco rychle rozhodnout. Ba nemožné. Přitom řešením je, aby soud okamžitě rozhodl, že se má strhnout z platu nebo důchodu či konta (ke všemu má soud okamžitý přístup) 3 240 Kč + příslušenství 483,32 Kč + náklady oprávněného 484 Kč = dohromady 4207,32 Kč. A je to! Ale to by nebyl tak výhodný obchod a exekutoři by neměli statisícové platy a nejezdili v luxusních autech.

Jestliže po nás někdo vymáhá právo, měl by se držet sám práva zuby nehty. Jestliže po nás někdo chce, abychom byli poctiví, neměl by na něm ležet ani nepatrný stín nepoctivosti. Jestliže po nás někdo chce, abychom byli čestní, musí být sám prostý touhy jednat podle a nečestně.

Co bude dál?

Jediné, co z toho pro mne plyne je, že změna státního systému evolucí není možná. Protože systém je už natolik složitý, že není schopný rychle a efektivně reagovat na kolizní situace. Jestliže ale evoluce není možná, přichází mi na mysl neodbytná a nepříjemná myšlenka, že jednoho dne přijde revoluce.

Ale to nás pak bude všechny hodně bolet.

Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | neděle 12.3.2017 19:41 | karma článku: 41,79 | přečteno: 3743x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz