Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme extrémně nešťastná společnost

Podle statistik užívá v současnosti 15% obyvatel EU - tedy přibližně 111 milionů lidí - psychofarmaka na nejrůznější duševní potíže. Češi nejsou výjimkou. Zdá se, že v nejbohatším společenství na světě něco zahnívá.

foto: Flickr

Všimli jste si také, že žijeme v nejklidnější části světa, kde se již desítky let neobjevují žádné ozbrojené konflikty? Že i ti nejchudší netrpí dlouhodobě hlady a ekonomicky nestrádají, pokud si to sami nevyberou? Že vyděláváme většinou tolik, abychom se věnovali svým zájmům a koníčkům místo každodenního pachtění se za kusem žvance? Míra pohodlí se zvedla natolik, že současná generace se již nesetká s pojmem suchý záchod, který byl běžný ještě před padesáti lety. A léto trávíme zábavou, místo přípravy dřeva na zimu. Stačí otočit kohoutkem, abychom měli vodu a teplo. Pro každého z nás pracuje každým okamžikem 70-90 energetických otroků. Tedy virtuální služebnictvo, které zajistí naše pohodlí. Takové množství skoužících si mohli v minulosti dovolit jen velmožové. My všichni v západní civilizaci si tedy žijeme na úrovni středověké šlechty. Máme všechno.
Hlavní otázkou tedy zůstává, proč je mezi námi tolik nešťastných lidí?
Psychická nepohoda, ve které se nachází většina společnosti, je vlastně neustálým stresem. Který se opakuje denně po mnoho týdnů, měsíců a let. Ti odolnější jedinci vydrží déle, ale ti kteří více vnímají svoje pocity, se neustálého vnitřního tlaku snaží zbavit třeba pomocí prášků. Pokud patnáct procent obyvatel psychofarmaka užívá, jde jen o špičku ledovce. Jde jen o část lidí, kteří se necítí dobře psychicky a nějak to řeší.
To, co si ale málo uvědomujeme, je fakt, že dlouhodobý stres v nás vyvolává fyzické projevy nepohodlí, různé bolesti. Většina lidí už ani nevnímá, že je něco špatně. Bolesti hlavy, krční páteře, kloubů a svalů ramen, páteře či nohou zažil snad každý a považujeme je za "normální". Ale normální je být zdravý, cítit se dobře... Pokud totiž varovné signály našeho těla budeme dál přehlížet, přijde nemoc. Naše psychické problémy prostě a jednoduše somatizují.
Zprávy o tom, že 15% obyvatel EU užívá psychofarmaka jsou jen zprávami o epidemii. Máme co do činění se skutečnou a nefalšovanou epidemií, která zasáhla většinu společnosti.
Ve skutečnosti se všichni snažíme najít vnitřní klid a pohodu. Schválně si zkuste vzpomenout na prarodiče. Ti většinou měli jen zlomek toho, co dnes využíváme ke svému pohodlí my sami. Přesto u nich vládla jakási pohoda a klid. Málokdy se za něčím neustále dokola honili. Proto na ně většina z nás ráda vzpomíná. Na pohodové chvíle klidu. Navíc se dokázali radovat opravdu z mála. Ze setkání, z přátelství nebo jen z obyčejného dne.
Náš život se totiž - i přes všechen blahobyt - smrsknul na útěk před problémy. Žijeme v neustálých obavách z budoucnosti. Přiživujeme je zprávami z médií. Obáváme se hospodářských krizí, devalvací, revalvací i měnové nestability. Přitom máme strach o zaměstnání, o rodinu, o partnerské vztahy. Poddáváme se negativním náladám ve společnosti a nedokážeme jim vzdorovat nebo je odmítnout. Nechali jsme si namluvit, že zanadávat si na politiku nebo řvát nenávistně na stadionech je normální. A v neposlední řadě žijeme ve strachu o zdraví, protože jsme si nechali vnuknout neodbytnou myšlenku, že na něj nemáme žádný vliv a musí ho za nás vyřešit lékař.
Jak je vidět, blahobyt nám radost ze života nepřináší. Příkladem mohou být ti nejbohatší z nás. I přes to, že jsou herci, zpěváci, skladatelé, podnikatelé, politici na vrcholu, mají dostatek peněz, velké domy a auta, úspěch, přesto se dozvídáme často, že páchají sebevraždy, užívají drogy nebo končí na psychiatrických odděleních nemocnic.
Západní systém je zaměřen jen na růst. Ekonomický rozvoj se stal modlou. Ničení životního prostředí, nerespektování přirozeného vývoje společnosti, neohlížení se na tradice a ničení lidských zdrojů je jen průvodním jevem a zároveň výsledkem. Nedostatek respektu k budoucnosti a budoucím generacím vede k bezohlednému rabování. Ale to nejde donekonečna. Ne nadarmo se říká: "Nic neroste do nebe".
Paradoxně hledíme na nevyspělé kultury, jako na méněcenné. Shlížíme ze svého Olympu blahobytně na všechny ty chudé z třetího světa, z Jižní Ameriky, Afriky, Asie. Kroutíme hlavou a nechápeme, jak mohou tak nuzně žít. A uniká nám to nejdůležitější: Že jsou to spokojené a radostí prorostlé společnosti. Jezdíme se na ně dívat jak na safari. Sedneme do klimatizovaného auta a přes tónovaná skla si je prohlížíme, jako by to byli mimozemšťané. Pak se vracíme do svého nešťastného světa, koukáme na filmy, které jsme natočili a fotky, které jsme nafotili a nechápeme, čím nás tyhle "ekonomicky primitivní" společnosti přitahují.
Zajímavé pak je, že nejšťastnější obyvatele na světě mají podle průzkumů Kostarika, Vietnam a Belize. Čechy jsou až na 92. příčce ze 151 zkoumaných zemí. Ukazatel vývoje HDP nevypovídá vůbec nic o tom, jak se lidé ve společnosti cítí. V roce 2004 proto Bhútánský král stanovil jako skutečný ukazatel rozvoje společnosti HNŠ tedy hrubé národní štěstí - index rozvoje ekonomiky respektující život a tradice. Jako první a zatím poslední. Žádná z vyspělých zemí se k jeho iniciativě nepřipojila, ani o ní nediskutovala.
Doba nazrává ke změně. Když ji neuděláme vědomě, naše podvědomí a naše těla nás k ní stejně donutí. I kdyby to mělo být bolestivé. Jsme součástí jednoho systému. Vesmíru, přírody, lidského druhu. Vše je se vším propojeno a vše se navzájem ovlivňuje. I kdybychom sebevíce nechtěli, musíme respektovat kolektivní zákonitosti, které vytvářejí naše prožívání. Zničující stres, kterému sami sebe vystavujeme, nás nutí ke změně. V postojích, ve zvycích, v myšlení. Cítíme to pokaždé, když se objeví nepříjemná emoce nebo pocity. Můžeme se dál vyhýbat řešení a jíst prášky nebo zavírat oči a myslet si, že jednou bude líp. Jenže jednou znamená nikdy. Jestliže to doteď nestálo za nic, asi je potřeba něco změnit. Čím dříve tím lépe. Život na nás nepočká. Třeba se jako první podívat na své strachy, obavy a nejrůznější vzteky a zášti a uvědomit si, jak by mi bylo bez nich. Mně dobře. A vám?
Změna není v systému, na který se tak rádi vymlouváme. Je v každém z nás. Již se nemusíme nechat vtahovat do depresivních nálad. My sami můžeme hledat tu skutečnou pohodu nezávislou na vnější věcech. Nemusíme hrát hry na vytváření tlaku. Nikdo na nás nemůže tlak vytvářet, když mu k tomu nedáme možnost. A když už jste ve stresu, zastavte se a zeptejte se sami sebe:
Co se děje špatného teď? V téhle jediné vteřině? V tomhle jediném okamžiku? Že nic? Možná vám dojde, že jde jen o hru, kterou hrajeme sami se sebou. A tu už hrát nemusíme.
Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | neděle 1.12.2013 16:40 | karma článku: 24,21 | přečteno: 1298x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz