Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vynikající článek, Mirku. Děkuji Vám.

0 0
možnosti
JV

Tomáš Baťa, zakladatel, byl fenomén. Bohužel příliš brzy zemřel.

0 0
možnosti
Foto

Nevím, jak by se vám líbilo pracovat u Bati, kde byste muselpo vyučení pracovat v pracovním táboře za malou mzdu a čekat, až se u firmyuvolní režim. Byl to takový malý koncetrák. Režim jak na vojně, Stejnětak, jak by se vám líbilo, jako zaměstnanci, kdyby vám zaměstnanec určoval, jakmáte žít, kde máte nakupovat.

0 0
možnosti
JL

Pane Kindl, musite se jeste zminit, ze v dobe, kdy se cekalo na umisteni v batovem koncernu, byla stale svetova krize a nezamestnany obcan CSR dostaval 10 Kc nezamestnanecke.

Jiste muzete najit urcita rozhodnuti koncernu, ktera nejsou s dnesnim 'levicovym' myslenim ve shode. Kdyz jsi vsak prepocitate 120Kc svobodneho a 240 Kc zenateho zamestnance za tyden (to byla minimalni mzda) urcite neco pro pracujiciho obcana udelal. Proto se Zlinu rikalo 'Mala Amerika' a nebo 'Stat ve state'.

Take vase posledni veta je neuvazena a ukazuje vasi neznalost o zivote ve Zline behem prvni republiky. Jen pro zajimavost. Je pravdou, ze osobnosti ve Zline UCILY obcany prichazejici pracovat pro Batu z chudeho Valaska a Slovacka, jak pouzivat plynonovy sporak, jak pouzivat splachovaci zachod a v neposledni rade, jak pracovat s elektrinou. Na internatech byla rozcvicka, trznice varila nekolik chodu jidel denne a pracovnici meli moznost si vybrat zda chteji najist za laciny peniz. Ucili se tam jist priborem. Take nase rodina mohla zit primerene, protoze obcane Zlina meli penize. To byli jenom 'trhovci'.

Jestli chcete diskutovat o Batovi a o Zline jsem pripraven. Jen prosim, aby jste ke svoji diskuzi nepouzival roman 'Botostroj' od Svatopluka pro svoje vedomosti.

2 0
možnosti
JS

Obávám se, že víte pendrek jak o Babišovi tak i o Baťovi. Nostalgicky vzpomínat na Baťu je k smíchu. Je to překonaná historie, která se využívá jen proto, že pamětníci jsou většinou po smrti. Pro úplnost dodávám, že pan Jakeš byl úspěšným absolventem Baťovy školy. Tím nechci snižovat úroveň těchto škol ani se dotknout pan Jakeše, pouze upozornit na úroveň současných snaživých pisálků.

0 0
možnosti
MB

p. Slavíček, Váš příspěvek, (respektuji), plně odráží naši dobu, zapomenout ... . Ten Baťa - bez stranickosti !, dal lidem šanci. Naučíme tě - zůstaneš, nebo sám půjdeš živnostnit.- kritérium um a dovednost ! Vše, bez dotací - naopak, půjčoval si prostředky od svých zaměstnanců - Záložny s úrokem ! Logicky pak i stavba RD. Ideální prohloubení vztahu - kapitalista - pracovní síla. Porovnejte to s A.Babišem - Co on vlastně společnosti sděluje ? Vstup do Hnutí - já i ty se budeme mít dobře ! EU a EET, to zaplatí .. Ano i Jakeš tam byl, ale taky pozdější konstruktér Tatry 603 - pýchy tehdejšího strojírenství, (vždy se hlásil). Co vynalezne Faltýnek - 22 mil. Kč ostudy ? Nepotřebujeme A.Babiše - potřebujeme Baťu a podporu malého podnikání ! ... .:-)

2 0
možnosti
Foto

T.B. byl v první řadě schopný podnikatel. A to velice. A také věděl, kam a jak zisky investovat tak, aby se vracely ,,násobeny". Proto investoval i do lidí. Nikoli tolko jako donátor, ale vždy s rozmyslem a cíleně. Ovšem ne nepodstatnou částí pro jeho firmu byly zakázky pro armádu. Dnes je ovšem ,,poněkud" jiná doba a proto nelze cokoli jakkoli srovnávat .

0 0
možnosti
Foto

A máme možnost to změnit. Pošleme pana Babiše při volbách k čertu /eufemismus jistého prostoru, vlastní každému lidskému jedinci.../.

3 0
možnosti
MB

Měl jsem to štěstí, besedy s kdysi začínajícím mládežníkem reklamním oddělení, (pak akademický .malíř). Jeho zaměstnanci o Baťovi, hovořili v naprosté úctě - Měl vize a vychoval umnou generaci lidí ! !Srovnávat pak Čubu, Babiše s odkazem je směšné...

Děvčata zaměstnaná u Bati za rok až čtyři léta ušetří si 3000 až 12.000 Kč. S těmito úsporami se vdávají, nebo je vkládají do obchodu svých rodičů a pod. Vdané ženy se zásadně nezaměstnávají, neboť Baťa je toho názoru, že dobrá dělnice nemůže být zároveň dobrou hospodyní a matkou. Každý Baťův muž vydělává dost, aby ze své mzdy a účasti na zisku uživil ženu i děti.

http://www.zlin.estranky.cz/clanky/batuv-system - doporučuji ! ... :-)

3 0
možnosti
EH

Dneska je jiná doba, ale Baťa je taky symbolem levné nekvality, která zruinovala drobné řemeslníky.

Dneska tak samo naříkají provozovatelé drobných kšeftů, že nemohou konkurovat hyprům, které navíc odvádějí peníze ze státu pryč.

0 0
možnosti
JL

Vedle Bati, bylo ve Zline asi 15 sevcovskych podniku. Znal jsem mnohe majitele osobne a jako kluk jsem roznasel mnohym zbozi objednane u maminky. Jestli chcete jmena, dodam.

Jestli mluvite o Jakesovi, dopracoval to daleko. Ze byl na druhe strane brehu, je jina vec. Po starostovani Zlina v padesatych letech az na vedouciho KSC a republiky, to je uspech. I kdyz negativni!!!

0 0
možnosti
PD

P41e79t34r 19D32r82a80p85a50l

22. 3. 2017 10:00

a jak by se Vám líbilo, že byste si nemohl zajít na pivo? Ano, tak to o Bati chodilo. Švagruv otec byl starý baťovec a jezdil na pivo do Přerova, tedy 50km. kdyby ho někdo viděl 2x v hospodě a práskl, tak by letěl, a to nebyl žádnej prťavec od pásu, ale obchodní zástupce, co jezdil do Jižní Ameriky nakupovat kůže

0 0
možnosti
JK

Milý pane. Až budete pracovat u "Bati", tak zjistíte, že je to úplně to samé, ne li horší, než u Babiše. A dříve byl Baťa taky jenom podnikatel, který dal lidem konzum, ne soucit.

0 1
možnosti
PK

Můj vedoucí (začal u něj od píky u pásu) dostal souchotiny a tak mu zajistil a uhradil dlouhodobé léčení v Tatrách (tenkrát se léčilo jen pneumotoraxem). Po léčbě mu umožnil dále pracovat jako pomocný účetní, pak účetní.

Soucit pro každého mít nemohl, podnikání je dost kruté.

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz