Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel jeden z nás aneb Smrtící exekuce

Dostali jste se někdy do neřešitelné životní situace? Nervy na pochodu, reagujete zkratkovitě. Možná je to jen okamžik, a vše se pak uklidní. Ale někdy vás okolnosti – tady exekuce – dovede až ke krajnímu řešení. K sebevraždě!

Exekuce, která mě a moji ženu vyřadila bez varování z normálního života, nás donutila zamýšlet se nad důsledky a příčinami hluboké krize, která je ukrytá pod povrchem společnosti. Zjistili jsme, jak hluboký, neřešený a neřešitelný problém to v současnosti je.

Dnešek je zvláštní i tím, že nám jakousi souhrou okolností, exekuční problém ukázal tu nejčernější tvář. Včera 22. února 2017 odešel dlouholetý bloger Jaroslav Janota. Jeden z nás. Nevydržel tlak, který na něho vyvinuli exekutoři a soudy a podlehl. Spáchal sebevraždu. Své rozloučení napsal sem na blog iDnes. Ale redakce ho smazala. Proč?

Komu vadily řádky na rozloučenou? Kdo se zalekl pravdy? Kdo a na čí popud tady retušuje skutečnost na jinou barvu, než jaká skutečně je, aby se nezdála tak surová? Ale ona surová skutečně je. Ta nejsurovější, jakou si dokážeme vůbec představit. A my bychom se měli takové pravdě postavit čelem a podívat se jí zpříma do očí. Jeho poslední rozloučení naštěstí někdo zkopíroval na facebook, tak si ho můžete přečíst sdílený třeba na mém profilu.

Blyštivé pozlátko, které nám nastavuje společnost, neukazuje realitu takovou jaká je. V reklamách se prohánějí drahá auta, svalnatí chlapi, náctileté kočky nebo úspěšní byznysmeni. Sebevědomí politici se naparují před svými voliči. Miliony a miliardy létají vzduchem jako by to byla stébla slámy. Ve skutečnosti však v České republice pravidelně ročně téměř 1 000 000 lidí skončí v exekuci. To znamená, že stovky tisíc domácností se ocitají na hranici životní nouze a chudoby.

A ta chudoba a nouze není jen pomyslná. Je skutečná, doslova hmatatelná. Prostupuje vším. Nemáte na jídlo, život ani na splácení. A z téhle chudoby žije exekutor. Průměrný měsíční příjem exekutora je více než 330 000 Kč. Nezdá se vám nepoměrné, že někdo vydělává takové nepředstavitelné peníze na lidech, kteří mají sotva na to, aby přežili? Měli bychom to nazvat pravými slovy: Ožebračování. Jde o nepřiměřený trest za životní pochybení a nebo dokonce trest za souhru náhod. Trest uskutečňovaný a podporovaný úředníky našeho státu.

A v takové situaci dělají lidé zoufalé činy. A za tyto činy jsou exemlárně potrestáni, jako třeba Jaroslav Janota, protože úředník musí chránit úředníka. Ale to už není lidská společnost, ale společnost bachařů a muklů. Společnost, která je řízena strachem. Ten strach podporují nové a nové odvody, navrhované daně, hrozby sankcemi za neplnění nejrůznějších plateb. Jenže ze strachu dělají lidé divné věci.

Nespokojenost, skepse, bezvýchodnost životní situace a hmotná nouze časem přeroste ve vztek. A zde jsou zárodky sociálních bouří. Páni politici a jejich podřízení úředníci by se měli věnovat neprodleně změně, protože do budoucna v naší milované republice roste problém, který může zásadně změnit její fungování.

My za sebe jsme se rozhodli začít s tím něco dělat. Nesedět a nenadávat jen na poměry. Jestliže nás naši volení zástupci nezastupují, ale vytvořili jen represivní aparát, který nás má neustále hlídat, nemůžeme k tomu mlčet. Nejde jen platit. Namísto toho, pro nás náš stát musí vytvářeli takové podmínky, aby byla radost pracovat, podnikat, vydělávat a z toho radostného úsilí pak zaplatit daně.

Posíláme otevřený dopis předsedovi vlády, ministrovi spravedlnosti, financí a předsedům parlamentu, aby změnili hned tento nelidský státně úřednický systém.

Je čas na změnu. A kdy jindy by měla přijít, když ne teď?

Přidejte i vy svůj podpis pod tento otevřený dopis (https://www.petice24.com/dusi_nas_exekuce__oteveny_dopis_vedeni_statu), protože už nestačí jen nadávat, ale teď už je potřeba vstát a jít něco dělat.

Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | čtvrtek 23.2.2017 18:22 | karma článku: 41,08 | přečteno: 3338x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz