Bojovat nebo se vzdát?

22. 01. 2015 12:35:00
Celá současná společnost je vedena vidinou expanze. Vše vybojovat. Bez ohledu na to, komu to prospěje a komu ne. Expanze je boj a s bojem přichází vždy „přijatelné“ ztráty. Ale, co kdybychom všechno předem vzdali a nechali volně plynout?

Od mala žijeme ve světě, kdy se za sebe MUSÍME postavit, kdy MUSÍME dát jasně najevo svůj postoj, MUSÍME ostatním ukázat svoje hranice, MUSÍME být tvrdí. MUSÍME, MUSÍME, MUSÍME... Kdo se vzdá, nebo ukáže slabost, je srab, slabý jedinec. Nikoho ani nenapadne o tom pochybovat. Ve školce řekne paní učitelka, poté, co jedno dítě druhému vezme hračku: „Musíš se umět bránit! Tak mu to oplať!“ A tak se bráníme a oplácíme a nenecháváme si nic líbit. Oko za oko, zub za zub! Celý život.

Také jsem žil v domění, že je to tak nutné, že nelze jinak. Uvěřil jsem, že celý svět je tak postaven a my tu hru musíme hrát. Naplánovat, zatnout zuby a jít si za svým. Vymezit se. Mít ostré lokty. Hlava nehlava. I kdyby se proti nám spolčilo celé peklo, nesmíme polevit, jinak... Jinak se z nás stanou neschopní jedinci, kteří jsou odsouzeni k pouhému přežívání. A každý si na nás dovolí, každý si na nás smlsne.

Když dnes pozoruji tenhle trend s jistým odstupem, najednou se mi jasně jeví jako nesmyslný. Kam vede koncept boje a obrany? Když vyceníte zuby, možná se vás někdo nejdříve lekne, ale za čas vám ty zuby patrně kdosi silnější vyrazí. Když zachrastíte zbraněmi, budete muset čelit dříve nebo později otevřenému boji. Když se připravíte na nejhorší a opevníte se, stanete se jednou obětí útoku.

Čím více dáváme pozornost boji nebo strachu z napadení a snažíme si zajistit přežití obranou, tím více konflikt eskaluje. Čím více lidí se bude budoucího vývoje obávat a budou se snažit mu zabránit, tím je jistější, že se černá vize stane trpkou realitou.

TOUŽÍME po ideálním bezpečném světě a snažíme se ho dosáhnout všemi prostředky. A tak čtrnáct let BOJUJEME spolu s Amerikou proti terorismu a snažíme se vnutit celému světu svou vizi bezpečí. Za tu dobu vyrostla nová generace muslimů, naštvanější než ta předtím a terorismus se ruzbujel ze vzdálených lokalit a stal se problémem číslo jedna po celém světě. BOJUJEME proti drogám a pak se divíme, že se dají sehnat i v té nejzapadlejší vesničce. TOUŽÍME po ideálním pevném zdraví, ale máme strach z nevyléčitelných nemocí a tolik s nimi BOJUJEME, až se z nás stala ta nejnemocnější civilizace. Prorostli jsme depresemi, deformacemi, degradacemi, degeneracemi, rakovinami, alergiemi a parazity skrz na skrz. Jen proto, že jsme začali bojovat se svým vlastním životem.

Onemocněly i naše vztahy. TOUŽÍME po ideálním partnerovi, který bude dělat a chovat se přesně tak, jak my chceme. A tak ho dusíme a my sami se dusíme vlastní nenaplněnou představou tak dlouho, až se vztah rozpadne a jeden z nás se rozhodne najít jiného, který tu představu bude schopen naplnit. Marně. A přestože od nás bývalý partner odešel před deseti lety, i po té době s ním pořád ještě BOJUJEME.

TOUŽÍME po tom, aby naše děti dosáhly toho, na co my jsme sami neměli, nebo si myslíme, že musí být alespoň stejně dobří jako my. Představu o jejich vzdělání a životní cestě jim dáme kolikrát doslova pěkně sežrat, a BOJUJEME za tuhle svou vlastní představu jejich života, až se s námi někdy na celý život rozejdou ve zlém. Přitom to jsou ti nejbližší a nejmilejší lidé, které můžeme mít.

Často se s tím setkávám při konzultacích. Lidé se dnes mají velice dobře. Žijeme v nepředstavitelném blahobytu. Přesto máme představu, že potřebujeme mít ještě víc. Že na to máme nárok. A „vesmír“ nám tuhle naši představu MUSÍ splnit! A když ji nesplní jak chceme, tak se budeme cítit špatně. A dáme to sežrat celému světu. Jen ať všichni vidí, jak je nám zle.

Bojujeme s ekonomickou krizí, politikou i s politiky, s úředníky, s unií, s přírodou, s počasím, s úrodou i neúrodou...

Povídal jsem si se Standou o tom, že to v práci není takové, ja si představoval. Zdá se mu, že nemá stále dostatek peněz. Vyprávěl, jak moc si přeje, jak si stále dokola „objednává“. Plánuje vše do posledního detailu. Snaží se dosáhnout výsledku všemi možnými způsoby. Dokonce už začal i sázet. Ale jako by se proti němu spiknul celý svět, nic se nemění. Zná spoustu lidí, kteří začínali jako on a dnes si cestují po celém světě. Žijí skutečným blahobytem. Když to říká, zalijou se mu oči slzami vzteku. Je si vědom toho, že s manželkou mají dostatek peněz na slušný život, ale je si jistý, že má právo na víc. Že si chce skutečně užívat. Ne jen tak obyčejně žít. To umí každý.

„A co kdybyste si představil, že toho nikdy nedosáhnete. Nikdy nebudete bohatý. Pořád budete mít stejný obyčejný život jako ostatní. Nikdy nedostanete, co chcete. Nikdy nebudete moct cestovat po světě,“ říkám. Jeho tvář se úplně nakrabatila odporem. Nadskočil a povídá: „Tak to bych radši nežil!“ A ani si neuvědomil, kolik pravdy bylo v tom výroku. Vždyť už teď nežije. Jen přežívá ze dne na den. A snaží se světu vnutit svůj vnitřní film. Svou vlastní vizi. A přes tenhle film nevidí skutečnost.

Teprve když opustíme utkvělou předtavu, jak život musí vypadat, začneme opravdu žít. A jsou to jen nepříjemné pocity, které vytvářejí tohle naše životní drama. Ve skutečnosti nic takového neexistuje. To peklo se odehrává jen v naší hlavě. Ten, kdo to peklo vytvořil, jsme byli my sami. Náš rozum. A jsme to zase jen my sami, kdo tohle divadlo může ukončit. Takovou moc nad svým životem máme všichni. Stačí jen všechno pustit. Přestat se držet zuby nehty něčeho co neexistuje. Uvolnit to nepřetržité lpění na dokonalém výsledku.

Chcete se skutečně zbavit lpění na nereálných představách a žít plný a skutečný život? Chcete přestat živit svoje strachy i strachy celého světa? Tak si zahrajte hru na nejhorší vize života. Teď si jen představte, že s terorismem nikdy nevyhrajeme. Že nás ovládnou islamisté. Že třeba i zemřeme rukou nějakého šílence. Že se po ulicích budou prohánět vrazi s kalašnikovy. Jak se cítíte? Příšerně? Ale vždyť je to jen představa. Nic takového se neděje a patrně ani nestane. Tak tenhle pocit nechte jít. Teď hned.

Představte si, že nebudete nikdy zdraví. Že budete mít tu nejhorší nemoc, které se nejvíce bojíte. Budete trpět. A nakonec zemřete. Nikdo vás nezachrání. I medicína bude na vaši chorobu krátká. Že je vám z toho zle? Ale jen si uvědomte, že je to zase jen představa. Nic takového se teď neděje. Tak ty pocity, které z toho máte zase nechte odejít. Teď.

Představte si, že váš partner vás již nikdy nebude milovat. Už nikdy to s ním nebude skvělé jako na začátku. Rozhodně se nikdy nezmění. Nebo třeba od vás odejde. A bude šťastný s někým úplně jiným. Vaše děti si budou dělat, co chtějí a třeba se jim celý život nebude dařit. Nebo dokonce skončí na drogách. Zase se cítíte špatně? Ale proč? Co z toho se děje teď? V tomto okamžiku. A teď? Stalo se něco z toho? Ne. Zase jde jen o zbytečné vize, které donekonečna rozvíjí naše mysl. A jen se z nich cítíme špatně. Ale žádný z těch pocitů vlastně nepotřebujeme. Tak tyhle nepotřebné pocity zase pusťte. Teď hned.

Když takto svoje pocity pustil i Standa, najednou se mu neuvěřitelně ulevilo. Jako by znovu ožil. Náhle viděl i řešení některých problémů tak jasně, že nechápal, proč na to nepřišel dříve. Celý problém, který se mu léta zdál být neřešitelný a hrozil, že ho snad zavalí, se najednou rozplynul a zůstala jen nepředstavitelná lehkost bytí. Obyčejného bytí, které je skutečným životem.

Pokud tohle uděláme se svými vizemi světa a pocity, které ty obrazy v nás vyvolávají, svět se změní. Naše prožívání se změní. Přestaneme se vším bojovat a rozdmýchávat neskutečné, neexistující problémy, které tíží nakonec celý svět.

Je to snadné a to i přesto, že tomu teď nevěříte.

Mirek Vojáček
www.mirekvojacek.cz

Autor: Mirek Vojáček | čtvrtek 22.1.2015 12:35 | karma článku: 17.84 | přečteno: 1995x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 92 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.01 | Přečteno: 171 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 141 |
Počet článků 51 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1974

Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...