Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je smysl našeho života?

Jednoho rána se najednou moje vnímání úplně změnilo. Díky prastaré vzpomínce, která se objevila uplynulou noc v mé mysli, jsem si uvědomil, že nemám o co usilovat. Že už jsem všeho dosáhl.

Za nespočet životů jsme prožili vzlety i pády, bohatství a slávu i neúspěch a úplnou chudobu, byli jsme uprostřed zájmu i v naprostém opuštění a zapomenutí. Cokoliv na co si vzpomenete. A přesto se směšně pořád honíme jak pes za vlastním ocasem. Došlo mi, že všechno, co se děje, se jen odehrává. A já to mohu jen sledovat a být z toho v nekonečném úžasu. A nebylo to intelektuální pochopení, ale hluboký prožitek, který prostupoval celou mou bytostí.

Najednou, jako by moje ego ustoupilo do pozadí. Od té doby se sice snaží občas mi něco namlouvat, ale je to jen hlas, který se mě už nemůže dotknout. Ani emoce a pocity se mě nedotýkají a netrpím. Protože bolest a utrpení je jen programem ega. Stačí si jen uvědomit, kdo to chce prožívat, kdo chce trpět? A v ten okamžik se ego rozpustí a je to pryč.
Před lety, když jsem ještě neuměl žádný z těch postupů, které používám dnes, a které učím na seminářích otevřené a vnímavé lidi, mým skutečným přáním a cílem bylo, být spokojený a šťastný. Tohle přání jsem léta vkládal dvakrát denně do prostoru na závěr meditace. A začaly se dít zajímavé věci, během několika let jsem se naučil tři metody, jak se rychle zbavit nepříjemných pocitů, které jsou zdánlivě našimi nerozlučnými průvodci. A dostal se k meditacím, které jdou k jádru věci – k bytí v přítomnosti. Dnes je mi jasné, že to bylo jen na základě mého přání. Všechno ostatní, co k tomu cíli nevede, mě vlastně míjelo. I když je mnoho jiných zajímavých metod a postupů, kde bych mohl hledat odpovědi na své otázky, mé zaměření na tenhle jediný cíl mě vedlo právě k němu.
Původně jsem netušil, jaká ke štěstí vede cesta. Všechno vidíme jen na základě dílčích událostí. Když jsem začal pracovat s odblokováním, měl jsem dojem, že když všechno, co jsem si nadrobil v tomto životě vyřeším, tak konečně budu šťastný. Ale stejně po každé vyřešené vzpomínce po nějaké době vyvstal další problém. Tak jsem řešil ten a pak jiný a další a další a další. Mezitím jsem praktikoval dzogčhen, který říká, že jediné vysvobození je v přítomném okamžiku, ale nějak jsem to ještě nechtěl vnímat a přišlo mi to jako doplněk odblokování. Pak ale přišel funkční princip a najednou mi to došlo. To, co jsem neviděl v meditacích, ač to bylo tak křišťálově jasné a zářící, mě praštilo rovnou do čela. Štěstí přichází vždy jen a jen v přítomnosti. I bez vyřešení situací a neustálého hledání příčin.
Důležitý smysl odblokování je v tom, abychom se uvolnili ze sevření svých starých návyků a byli schopni vnímat, cítit, uvědomovat si, vidět souvislosti. Ale pokud se upneme na stálé hledání odpovědí, naše ego i tuhle metodu použije nakonec proti nám. Protože je za tím jen naše touha něco vyřešit, přijít tomu na kloub. A to je potrava našeho Ega. A když ho krmíte stále dokola, zase sílí a roste.
Co je smyslem našeho života teď? Hledáte na to odpověď? Smysl přece musí být nějaký velký a úžasný. Ale pravda je odporně prostá (Brrr..). Jediným smyslem vašeho života je v tomto okamžiku čtení těchto řádek. Až skončíte, patrně půjdete třeba jíst. V ten okamžik je smyslem života jedení. Pak budete vykonávat nějakou činnost. A zase smyslem je jen ta jednoduchá činnost. Všechno je nesmírně prosté. A jednoduché.
A teď, z čeho máte špatný pocit? Z něčeho, co se děje jen v hlavě. A to není skutečnost. Reálně to neexistuje. Je to jen vize. Seriál, který si hýčkáte. Uvědomte si, co se skutečně děje teď. A co se děje teď. A teď?… Vzdejte se neustálého hledání a jen buďte v tom, co je zrovna teď. A jestli vám někdo našeptává, že to přece musíte řešit, tak je to vaše ego, které má strach ze ztráty kontroly. Vzdejte se tedy i kontroly. Nic kontrolovat nemusíte. A zeptejte se sebe: Dovolím těm pocitům, aby tu teď se mnou zůstaly? Když si odpovíte ano, seberete egu vítr z plachet. Protože přijmete jenom to, co zrovna je.
A teď se zeptejte, co by pro vás bylo nejlepší? Spousta peněz? Stálá práce? Nejvyšší možné postavení? Lepší partner? Dokonalé vztahy? Skvělá cesta až na druhý konec světa? A co kdybyste se svého cíle jednoduše vzdali? Teď hned. Prostě nemít žádný cíl ani smysl. Že to nejde? Tak pokud se toho teď hned nechcete vzdát, tak si místo radosti a štěstí vybíráte neustálé utrpení.
Vzdát se ale neznamená jen tak bezvládně a odevzdaně sedět a nic nedělat. Naopak je to stav plný bdělosti a připravenosti. Najednou je tu shopnost reagovat na to, co zrovna přichází, tak aby to mělo další užitek. A opět všechno doprovází jen a jen radost z toho, co se děje.
Moje cesta k tomuhle pochopení trvala přibližně devět let. Ale každému z vás to může trvat mnohem kratší dobu. Už nemusíte dlouze přicházet na to, co mě trvalo roky. Proto řešte všechno co nejjednodušeji. Nechte odejít pocity, které máte. Třeba jen mechanicky stále dokola opakovat věty funkčního principu. A dostávat se do stavu bez myšlenek, který pak vždy následuje. Uvědomujte si sami sebe, vnitřní prostor svého těla. Zase pořád dokola. Učíte se tím být v přítomnosti. Až vám to najednou jednoho dne dojde samo od sebe a žádnou snahu už pak nebudete potřebovat.
Všechno bude takové, jaké to má být. Budete vysvobození.
Mirek Vojáček

P.S. Odblokování a Funkční princip jsou metody, které učím na seminářích a praktikuji v každodenním životě. Při Odblokování zjišťujeme a zpracováváme situace, ve kterých vznikl náš současný problém. Funkční princip nezjišťuje příčinu, jen nechává odejít aktuální nepříjemný pocit.

Autor: Mirek Vojáček | pátek 6.6.2014 22:45 | karma článku: 20,08 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz