Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát musí padnout!

Všichni si dobře uvědomujeme, že s naším státem a jeho ekonomikou už dlouhodobě není něco v pořádku. Reformátoři byli nahrazeni neoreformátory a ti již dávno někam zmizeli. Přesto nenastává změna k lepšímu. Je na řadě radikální řez?

foto: Flickr

Zaujal mě citát filosofa Platóna, který řekl:
"Nakonec vám budou vládnou ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice."
To mě vede k hlubokému zamyšlení nad smyslem veškeré nespokojenosti ve společnosti.
Všichni do jednoho si shodně ulevíme, když si zanadáváme na poměry v ekonomice, zdravotnictví, politice. Když označíme za hlupáky a nechopné blbce všechny, kdo se tam dostali. Sami nejlépe víme, jak to dělat. Jak dosáhnout stability a prosperity ve všech odvětvích. Koho potrestat, vyhodit, zamáčknout jako červa. Zneuctít. A protože to nemůžeme udělat reálně, provedeme to alespoň slovně.
Na Youtube je zajímavý záznam z besedy Jaroslava Duška a Jana Hnízdila, kterých si nesmírně vážím a považuji za velmi inspirativní osobnosti. Záznam se jmenuje Mým marodům aneb Jak se nestát pacientem. A jak je vidět mnoho lidí se radikalizuje ve svých názorech a postojích. Jan Hnízdil dokonce prohlašuje, že nevolil a nebude volit, protože tím by podporoval stávající nefunkční politický systém. Zaznívá mnoho slov, která lidé rádi slyší. Třeba, že stojíme na prahu celospolečenské změny. Co bylo nebude. Zmizí. Přijde nová - lepší společnost. Důvěřujte!
Když to ale poslouchám, říkám si, co nás podle těchto vizí čeká? Necháme rozpadnout současný systém a z jeho prachu a popela povstane jako bájný Fénix nová spravedlivá společnost. Buldozerem rozbouráme základy státu a necháme vzniknout spolupracující občanskou společnost. S náčelníky a šamany?
Ty vize jsou mi trochu protivné. Lidé sice rádi slyší, jak je všechno špatně, kdo krade, lže, intrikuje nebo nás ohrožuje na zdraví a životech jenom pro dosažení vlastního prospěchu. Bude proto lepší začít na zelené louce, odhodit mrtvý státní aparát a vůbec se s tím nešpinit. Ale je to úplně správně? Je snadné říkat, že všechno padne a my máme mít důvěru. Že to co vznikne bude lepší.
My však žijeme v nemocném systému. Ve skutečnosti je stát nemocný, protože my všichni jsme nemocní. A stát je jen odrazem zdraví společnosti, kterou my všichni vytváříme. Každý z nás je součástí jednoho celku. A chceme-li změnu musíme začít u sebe. Ve svých hlavách.
Uvědomme si, že je to stejné jako s naším osobním zdravím. Říkat si, že musím umřít, abych se uzdravil, že ve smrti je počátek dokonalého zdraví, je fatální omyl. Vidět společnost svobodnou jako ve filmu Krásná zelená, je opravdu pro kované snílky, utopisty a esoteriky.
Zapomínáme, že současný státní systém má i své klady. Nedokážu si představit, co bychom si počali bez hasičů, pořádkové policie, záchranářů. Jaký skutečný chaos by bez nich zavládl. Z čeho by žili lidé v důchodu. Nebo si představte, že si zlomíte nohu a nebude nikdo, kdo by vám pomohl. Kdo by živil rentgeny a drahé provozy nemocnic? Ty by padly taky? Ten kdo doufá, že katarze je skutečně nutná k přerodu, je sám velmi nemocný.
Počátek uzdravení spočívá v odmítnutí nemoci. Víme, že tohle není pro nás dobré. Ale dál musíme pokračovat novou vizí. Vizí zdraví. Vědět, co pro sebe chceme do budoucna. Jasně a jednoznačně se pro to rozhodnout. A tady vize zdravé společnosti chybí.
Než neustále říkat, co je špatně, protože to už víme opravdu všichni, je pomalu na čase říkat, kde a jak změny provádět. Co napravit, kde přidat a kde zase ubrat. Co zrušit a čím to nahradit. Dávat jasné a reálné návrhy. Je čas na skutečnou re-formu. Reforma je označení pro návrat k původní formě. K té dokonalé. Ale návrat znamená cestu. Ne pád a záhubu. Vůle ve společnosti již je. Lidí, kteří touží po změnách je mnoho. Rebelů, kteří by chtěli bořit, je již dost. Teď bychom se my rebelové měli přerodit do tvůrců a přivést na svět vizi té nejúžasnější společnosti.
Čas na změny tedy dozrál. A záleží jen na nás jestli umřeme nebo se uzdravíme.

Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | pátek 22.11.2013 19:25 | karma článku: 23,79 | přečteno: 2376x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz